בכל שנה מתאבדים בישראל למעלה מ- 500 בני-אדם. כ-100 מתוכם צעירים עד גיל 24.
בעשור האחרון הוכפל מספר המתאבדים מתחת לגיל 14.
למעלה מ- 7000 אנשים מגיעים לחדרי המיון לאחר ניסיון אובדני משמעותי, כ-20 אנשים מדי יום!
מחקרים מראים כי 2/3 מהאוכלוסיה מכירים מישהו שהתאבד.
1 מכל 5 בני נוער חושב על התאבדות כפתרון לבעיותיו.
לתמיכה ולסיוע למשפחות שכולות שיקיריהן התאבדו, צרו קשר: 03-9640222
מניעת אובדנות בקרב בני נוער
דיכאון ומניעת אובדנות בילדים ונוער - פרופ' ענת קלומק בורנשטיין
עמותת "בשביל החיים" הוקמה לפני 20 שנים ומורכבת ממשפחות שיקיריהן התאבדו, מאנשי מקצוע וחוקרים המומחים בתחומי השכול והאובדנות.
חברי העמותה ובעלי המקצוע רואים במניעת התאבדויות מעשה אפשרי ובטיפול במשפחות שיקיריהן התאבדו שליחות ודרך להתמודדות עם האובדן הנורא שחוו חלקם.
עמותת "בשביל החיים" פועלת למימושן של שתי מטרות מרכזיות:
סיוע למשפחות שיקיריהן התאבדו – קיומן של קבוצות תמיכה וטיפולים פרטניים במסגרת מרכזי סיוע המופעלים בחסות משרד הרווחה.
מניעת התאבדויות ברמה הלאומית- חקיקה, הסברה, צעדה שנתית, אירוע מרכזי שנתי בכנסת, פעילות עם מקבלי החלטות במשרדי הממשלה השונים ועוד. פעילות מוצלחת מאד למניעת התאבדויות בצה"ל, הוכיחה כי באמצעות שיטתיות ורצף בפעילות המניעה, ניתן להפחית באופן דרמטי את מספר המתאבדים.
מסוכן לדבר על התאבדויות, יותר מסוכן לא לדבר עליהן
"הפעילות בעמותת 'בשביל החיים' נותנת משמעות למוות המיותר של בני. מניעת התאבדויות של צעירים ומבוגרים הפכה לשליחות שלי. יש חשיבות עליונה לאפשר שיח חופשי ואחראי בנושא, כדי שאנשים שנמצאים במצוקה אובדנית ידעו שאפשר לצאת מזה".
פעילות ד"ר אבשלום אדרת בכנסת
חלק משמעותי מפעילותי בעמותת "בשביל החיים" למימוש היעד של מניעת התאבדויות בישראל, אני מקדיש לפעילות במישור הפרלמנטרי והממשלתי. שם מוקצים המשאבים למימון התוכנית הלאומית למניעת אובדנות, שם מתקבלות ההחלטות בנושאים הקשורים למניעת אובדנות, כגון הצעת חוק להקמת רשם למקרי אובדנות או הצעת חוק לתמיכה במשפחות שכולות שיקיריהן התאבדו ועוד.
הפעילות בכנסת מתבצעת באמצעות השדולה למניעת אובדנות שאנו היוזמים שלה מדי כנסת בעשר השנים האחרונות ובאמצעות חברי כנסת ושרים בעלי מודעות לנושא שמסייעים לנו לקדם נושאים מצילי חיים אלה.
"בני התאבד לפני 25 שנים, אבל אפשר להציל חיים אחרים"
לרגל הצעת החוק להקמת רשות לאומית שתפעל למניעת התאבדויות, התראיינו באולפן ynet ד"ר אבשלום אדרת, שבנו התאבד לפני 25 שנה, וד"ר מאיה יוהן ברק, פסיכולוגית קלינית מעמותת "בשביל החיים". "יש כ-500 התאבדויות בשנה, למעלה מ-6,500 ניסיונות התאבדות. 20% מההתאבדויות הן של צעירים מתחת לגיל 24 ולכן אנו דורשים שתהיה התייחסות רב מקצועית, רב משרדית של כל המשרדים תחת החוק ותחת הקמה של רשות".
ריאיון באולפן YNET עם ד"ר אבשלום אדרת וד"ר מאיה יוהן ברק, פסיכולוגית קלינית וחברת הנהלת עמותת, 25.7.21
המדינה מקימה מועצה לאומית למניעת התאבדויות
סוף סוף המדינה לקחה אחריות בנושא ההתאבדויות! (כתבה בהארץ, 25.11.13)
עמותת 'בשביל החיים' בהובלתו של ד"ר אבשלום אדרת הביאה להחלטת ממשלה היסטורית ב 2013, להקמת תוכנית לאומית למניעת אובדנות, לראשונה מאז קום המדינה.
ערוץ הכנסת - צמצום תופעת התאבדויות 2.7.13
פעילות בשדולה למניעת אובדנות כדי להבטיח את תקציב התוכנית הלאומית למניעת אובדנות
ערוץ הכנסת – צמצום תופעת ההתאבדויות, 2.7.13
השדולה למניעת התאבדויות התכנסה היום בכנסת, ומסתבר שבתקציב המדינה הקרוב לא מתוקצבת ולו אגורה שחוקה לטובת צמצום תופעת האובדנות בישראל שכוללת 500 מקרים של נסיונות כאלו מדי שנה. מי שעומד בראש השדולה, ח"כ אברהם מיכאלי (ש"ס) וד"ר אבשלום אדרת, יו"ר עמותת "בשביל החיים".
בימים אלה הונחה בפני וועדת השרים לענייני חקיקה הצעת חוק שהוגשה על ידי ח"כ קטי שיטרית וחברי כנסת נוספים מסיעות שונות להקמת רשות לאומית למניעת אובדנות. רשות כזאת נדרשת, בייחוד בימים אלה שבהם אנו מתחילים לראות את ההשפעה הנפשית הקשה של משבר הקורונה, גם משום שהיקף המתים בהתאבדות מדי שנה גדול כמעט פי 2 מהיקף ההרוגים בתאונות דרכים שלמניעתן קיימת רשות לאומית.
הרצאתו של ד"ר אבשלום אדרת - יום האובדנות בכנסת 26.11.19
גיוס המונים למניעת אובדנות בישראל, דצמבר 2019
בשביל החיים · 26 בדצמבר 2019 ·דברים שכתב ד"ר אבשלום אדרת באתר גיוס המונים: ימים אחרונים לפרויקט ואנחנו במצב חירום!
כאב שכול לבן שהתאבד אני חייב לשתף אתכם בתחושות שעוברות על המשפחות השכולות.
מוות הוא דבר נוראי, כמובן, כל מוות! ההתמודדות עם האובדן היא קשה מנשוא, זה לא רק הצער על לכת האיש, זה הצער על מה שעוד יכול להספיק להיות. התחושה הזאת שייכת לכל משפחות השכול, אין בכלל ספק. אבל בשביל המשפחות השכולות למתאבדים המצב שונה. נכון, האבל הוא עצום, כבד וקשה ביותר אבל הקושי שמתלווה אליו הוא דווקא תחושת האחריות.
האחריות המפוספסת! המשימה שהופקדה עלינו כבני משפחה, לשמור על יקירנו מכל משמר הפכה לנטל הגדול ביותר לאחר לכתם של בנינו. הרגשת ההחמצה היא ענקית! איך לא ידענו? איך לא שמנו לב? מדוע לא עשינו דבר שונה? כל השאלות הללו נשאלות בדיעבד, אי אפשר היה לדעת. זה יכול לקרות בכל משפחה!
אני חייב לשתף אתכם, לא משנה כמה שנים יעברו, התחושות והשאלות הללו יהדהדו לכל בן משפחת שכול למתאבדים. הן לא ירפו מאיתנו לעולם. לא כי זה דבר חריג בחברה הישראלית (המספרים מראים עד כמה המצב חמור) אלא בגלל תחושת האחריות המפוספסת.
התאבדויות במדינת ישראל הפכו לדבר שכיח, לא נושא שנידון בהרחבה בתקשורת או בשיח הציבורי אבל בהחלט המצב הקיים בישראל הוא בלתי נתפס. כמות המשפחות שמתמודדות עם תחושת האחריות המפוספסת על יקיריהם שעזבו את העולם לעולם לא נגמרת, להיפך, היא רק מתרבה.
עכשיו אנחנו ברגעים קריטים בחיי העמותה שלנו!
עמותת "בשביל החיים" נמצאת כאן בשביל אותן משפחות, בשביל לעזור לאותם אנשים להתמודד עם השאלות שמציפות אותם רגע לאחר לכת בן משפחתם.
נשארו לנו ימים אחרונים בהחלט להצליח להגיע אל היעד בפרויקט מימון ההמונים שלנו!
אנחנו חייבים אתכם איתנו עכשיו יותר מתמיד!
הפרויקט הוא הכל או כלום, אם לא נגיע ליעד, 120,000 שקלים שנתרמו לידי העמותה יוחזרו לתורמים ואנחנו נישאר רק עם ההפסדים ועם חוסר היכולת לעזור לאותן משפחות.